Povratak na ostale novosti

Svečano otvaranje: ''Mućki inćun'' zapošljava 130 novih radnika

U Muću otvoren pogon za preradu proizvoda ribarstva ''Canicula'' koji će zaposiliti ljude iz Dalmatinske zagore.

Danas je u Muću, u gospodarskoj zoni Priske, svečano otvoren pogon za preradu proizvoda ribarstva 'Canicula'. Petogodišnje poslovanje u Hrvatskoj tvrtka Canicula d.o.o. okrunila je izgradnjom vlastitog pogona, u kojemu će zaposliti 130 radnika, pretežno iz Dalmatinske zagore. Radovi na pogonu Canicula započeli su 2014. godine, a investicija tvrtke vrijedna je 32 milijuna kuna, od čega je 10 milijuna kuna osigurano sredstvima fonda Europske unije IPARD, a 22 milijuna kuna financirano je kreditom HBOR-a. 

Pogon zauzima površinu od 2.000 metara kvadratnih, a unutar jedne godine planirano je dostizanje punog proizvodnog kapaciteta od 50 tona ribe dnevno. Plan je da tvrtka dosegne promet od oko 35 milijuna kuna.

Otvaranje su svojim dolaskom uveličali čelnici Sveučilišta u Splitu, lokalne, županijske i državne vlasti te brojni partneri tvrtke.

Obitelj Serio se više od sto godina bavi soljenjem i preradom ribe i morskih plodova. Okupljenima se prvi obratio direktor tvrtke Cristian Serio, koji je četvrta generacija koja je nastavila obiteljski posao. Prisutne je upoznao s obiteljskom tradicijom, sličnostima Sicilije i Dalmacije te svojim iskustvom poslovanja u Hrvatskoj.  

Prije dvadesetak dana u jednom kafiću do mene su sjedila dvojica muškaraca i čitali su novine te su komentirali: 'Vidi ovo neki Sicilijanac otvara tvornicu ribe i to u Muću, ovaj je sigurno lud'. Zahvaljujem se svima na dolasku i onima koji su omogućili da današnji pogon počinje sa radom. U Hrvatsku sam došao prije pet godina, lakše je bilo progovoriti i razumjeti hrvatski jezik nego shvatiti način na koji ovdje funkcionira proizvodnja. Unatoč tim preprekama, moram naglasiti kako sam stekao veliko iskustvo i naučio kako spojiti iskustvo i tradiciju na najbolji mogući način. Spojili smo Hrvatsku i Italiju, Siciliju i Dalmaciju. Zašto Hrvatska? Jer se tu inćun mrijesti dva puta godišnje. Radim posao koji volim i to mi nitko ne može platiti. Zašto Muć? Jer je samo dvadesetak kilometara od mora, prometno dobro povezan i s vrhunskim stručnjacima možemo proizvesti vrhunski proizvod. Naš cilj je da uspješno proizvodimo inćune iz Muća, nadam se da će se naši proizvodi naći u trgovačkim lancima u Hrvatskoj. Kad se radi sa srcem nije ništa teško. U svjetskom smo vrhu što se tiče proizvodnje slanog inćuna - kazao je direktor tvrtke. 

Tvornice ova obitelj ima u Italiji, Albaniji, Tunisu i sada u Hrvatskoj. U skoroj budućnosti planira se proširiti i s pogonom za dimljenje ribe te linijom za proizvode od dimljene ribe.

U budućnosti želimo još jedan pogon, gdje ćemo sušiti ribu. I na kraju se želim zahvaliti predstavnicima medija i vratiti priču na početak. Vi imate posebnu ulogu jer ona dva čovjeka s početka priče će pročitati ili vidjeti vaše izvještaje u medijima i shvatiti da nisam možda tako lud, a onima koji i dalje budu tako mislili poslat ću jedan inćun na kušanje, možda me tada shvate - zaključio je Cristian Serio. 

Splitsko dalmatinski župan Zlatko Ževrnja kazao je kako bez ovakvih investicija nema boljitka za Hrvatsku te mu je želja da se gospodarski razvoj u dalmatinskoj zagori nastavi. 

Zaista je ovo veliki uspjeh za Općinu Muć, pa i za cijelu našu županiju. Mi u županiji podržavamo sve gospodarske projekte, konkretno i poduzetničku zonu i ovu danas novootvorenu tvornicu koja u prvoj fazi zapošljava četrdesetak djelatnika. Sufinancirali smo komunalnu infrastrukturu, priključnu cestu jer držimo da su gospodarske zone jedno od alata za razvoj hrvatskog gospodarstva, jer u zonama investitori mogu najlakše i najbrže ostvariti potrebne dozvole za izgraditi svoje objekte i staviti ih u funkciju te na taj način raditi povrat kapitala - kazao je župan. 

Pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić kazao je kako u vladi poduzimaju mjere kako bi privukli veći broj investitora u Hrvatskoj koja ima ogromni, ali malo iskorišten potencijal. 

Jedan od primata vlade i ministarstva gospodarstva je kako unaprijediti poslovne i investicijske klime. Niz je mjera koje se poduzimaju i koje su u pripremi kako bi se poduzetnicima olakšalo poslovanje i investiranje. Počevši od smanjenja administrativnih barijera, fiskalnih nameta se jako dugo priča, ranije se ništa nije napravilo ili pak nedovoljno. S druge strane, ovo ulaganje je zaista jedan pokazatelj kako Hrvatska ima ogromni potencijal, ali nedovoljno iskorišten. Sigurno da ovakva ulaganja trebamo kvalitetnije promovirati i na temelju toga pozvati strane i domaće investitore na ulaganja za dobrobit naših građana - kazao je pomoćnik ministra gospodarstva Sertić. 

Oni koji su danas najzadovoljniji zbog otvaranja pogona, zasigurno su radnici. Zaposlenica tvornice, Josipa Vučemilo nije krila svoje oduševljenje.

Puno nas je iz ovog kraja koji smo nezaposleni i mislim da ovakve i slične investicije mogu omogućiti našim građanima bolji život, ali i rast gospodarstva. Jako smo sretni što je danas otvorena tvornica, jako puno nam to znači. Za sada imamo samo pozitivna iskustva i sve funkcionira u najboljem mogućem redu, šef nam je jako simpatičan i drag - zaključila je Josipa. 

Bogata paleta Canicula proizvoda uključuje različite vrste i veličine staklenki i limenki soljenih inćuna i srdela te njihovih fileta, paštete od inćuna, fileta i komadića tune, raznih vrsti školjki i ostalih ribljih delikatesa. Svoje proizvode rade na tradicionalne dalmatinske i mediteranske načine kako bi svojim kupcima pružili najbolje što Jadransko more može dati, izvozimo diljem svijeta, a uskoro i u hrvatskim trgovinama. 

Program otvaranja ponudio je spoj sicilijanske i dalmatinske kulture, glazbe i gastronomije. Svi uzvanici su mogli uživati u proizvodima postrojenja. 

Briga i poštovanje prema moru te ribolovnim ciklusima motiviraju nas na stalno podizanje kvalitete poslovanja.