Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju. Pobrinite se da budu malo al-dente i nemojte iscijediti svu vodu iz lonca, neka ostane malo na dnu.
U širokom loncu na srednje jakoj vatri rastopite maslac dok ne poprimi lijepu smeđu boju i prestanu se stvarati mjehurići pjene. Maknite tavu s vatre i u rastopljeni maslac dodajte limunov sok, sol i papar. Promiješajte sve da se prožmu arome te odložite sa strane
U drugi široki lonac ulijte bijelo vino i kuhajte ga dok se reducira. Ošricom noža zgnječite češnjak te ga zajedno sa prethodno procijeđenim školjkama stavite da se kuha u reduciranom vinu. Uz povremeno miješanje nakon par minuta uklonite zgnječeni češnjak i ugasite vatru.
Ponovno vratite lonac s rastopljenim maslacem na laganu vatru i u njega dodajte skuhane špagete, školjke (zajedno s tekućinom u kojoj su se kuhale) i pola svežnja nasjeckanog vlasca.
Miješajte sve zajedno dok se špageti potpuno ne prekriju umakom te poslužite ukrašeno ostatkom vlasca te nekoliko vongola koje ste kupili na ribarnici i ostavili u školjci nakon što ste ih otvorili na pari.