Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju. Pobrinite se da budu malo al-dente i nemojte iscijediti svu vodu iz lonca, neka ostane malo na dnu.
Grubo nasjeckajte luk, češnjak i zelene masline. U širokom loncu zagrijte ulje te zažutite luk na laganoj vatri dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte potom masline (ostavite nešto i za dekoraciju) i češnjak pa miješajte još 2 minute, a nakon toga i sjeckane rajčice zajedno sa sokom. Promiješajte i poklopite lonac dok umak ne počne vreti, tada dodajte ocijeđenu tunu i ostavite da se krčka još 2 minute poklopljeno.
Kada je umak gotov prespite ga cijelog u sjeckalicu za hranu, začinite soli i paprom pa usitnitnjavajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
Vratite umak u lonac u kojem ste ga kuhali i dodajte unutra špagete i vodu od kuhanja kako bi sve skupa promiješali i što bolje rasporedili umak po tjestenini.
Poslužite posutu rezanim zelenim maslinama i nasjeckanim peršinom.
Dobar tek!