Povratak na ostale novosti

Sicilijanac u Muću uložio 32 milijuna kuna

Zaposlit će 130 radnika i dnevno prerađivati 50 tona ribe.

Lakše je bilo naučiti hrvatski jezik nego snaći se u hrvatskom poslovnom okruženju. Bilo je poteškoća, neke stvari odvijale su se sporije nego što sam to zamislio, ali danas smo stigli do cilja i otvaramo vlastiti pogon za preradu ribe Canicula u Muću. Živim u Splitu, radim posao koji volim, pa tko to može platiti – kaže Cristian Serio, 25-godišnji Talijan, investitor jučer otvorenog proizvodnog pogona u gospodarskoj zoni u Muću, u splitskom zaleđu.

Kvalitetan proizvod

Uložio je 32 milijuna kuna, zaposlio 40-ak ljudi, a planira da će ih u konačnici biti 130. Već za mjesec dana planira ostvariti punu proizvodnju, a kapacitet mu je prerada 50 tona ribe dnevno koju će za početak prodavati na tržištima Italije, Rusije i Hrvatske, a planira se širiti i na ostale zemlje Europske unije. Plan tvrtke je dosegnuti promet od oko 35 milijuna kuna.

Riječ je o vrlo kvalitetnom proizvodu koji se može posluživati u najboljim restoranima i prodavati u najboljim trgovinama – tvrdi C. Serio, koji je znalac u svom poslu jer se njegova obitelj preradom ribe bavi više od 100 godina.

Dolazi sa Sicilije, gdje obitelj Serio nedaleko od Palerma ima svoje riboprerađivačke pogone, kao i u Tunisu i Albaniji. Obiteljsku tvrtku Pesce Azzuro registrirali su 1979. Zapošljavaju više od 1000 radnika. Cristian je četvrta generacija u ovom poslu. Tvrtku Canicula u Hrvatskoj je osnovao 2011. godine, tada se i doselio.

Nije bilo teško prilagoditi se. Dalmatinci su po mentalitetu slični Sicilijancima, klima i kuhinja su nam također vrlo slične – otkriva Cristian Serio koji je vrlo dobro naučio hrvatski jezik.

Blagodat Jadrana

Zašto Hrvatska? Zato što se jedino u Jadranskom moru na cijelom svijetu inćuni mrijeste dva puta godišnje. Vaši ribari pravi su profesionalci, ostvarili smo izvrsnu suradnju. Imaju dugu tradiciju i iskustvo lova. Zašto Muć? Pa zašto ne?! – kaže Serio. 

Najavio je da će nedaleko od postojećeg otvoriti još jedan pogon, za dimljenje ribe.

Pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić najavio je stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja za investitore i uklanjanje administrativnih barijera.

Lokalni ribari s kojima surađujemo svako nam jutro garantiraju najbolji ulov iz Jadranskog mora.