U lonac stavite vodu za kuhati pastu.
Izvadite sardine iz ulja te ih razlomite na manje ali neravnomjerne komadiće na poseban pijat.
Na srednje jakoj vatri u tavi ugrijte maslinovo ulje te na njega dodajte nasjeckani luk i korijen komorača. Posolite i na smanjenoj vatri miješajte dok omekša.
U mužar stavite prstohvat šafrana i sameljite, a kada dobijete prah u mužar ulijte bijelog vina i promiješajte. Kada su luk i komorač omekšali u tavu dodajte filet inćuna, gržđice i češnjak. Promiješajte na laganoj vatri i kuhajte 1-2 minute te dodajte vino sa šafranom.
Kuhajte sve dok se ne reducira vino - ne zaboravite miješati. U tu smjesu dodajte vode koja je provrela prije nego ste počeli kuhati pastu - malo više od onoga da pokrije dno tave (1 šalica). Promiješajte da se malo reducira te dodajte chilli pahuljice i popržene pinjole.
Kuhajte na laganoj vatri umak dok ne skuhate pastu u vodi koja je prethodno provrela i to minutu manje nego što to piše na uputama.
Nešto prije nego je pasta gotova u tavu sa umakom dodajte razlomljene sardine.
Kada je pasta skuhana premjestite je iz lonca u tavu sa umakom te mješajući sve skupa kuhajte još nekoliko minuta da se sve obloži umakom.
Kada je jelo gotovo pospite ga s vrhovima komorača i krutonima.
Za krutone je potrebna šaka malih komadića kruha koje na suhoj tavi polijete maslinovim uljem i pržite sve dok ne postanu hrskavi.