Povratak na ostale recepte

Špageti alle vongole

Špageti alle vongole

Vrijeme pripreme 30 min Broj porcija 4 osobe Težina pripreme Lagano

Sastojci

  • 0,5 kg špageta
  • 120 g maslaca
  • sok 1 limuna
  • 1 čaša bijelog vina
  • 3 staklenke Vongole al naturale Canicula
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 mali svežanj vlasca
  • sol, papar

Način pripreme

Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju. Pobrinite se da budu malo al-dente i nemojte iscijediti svu vodu iz lonca, neka ostane malo na dnu.

U širokom loncu na srednje jakoj vatri rastopite maslac dok ne poprimi lijepu smeđu boju i prestanu se stvarati mjehurići pjene. Maknite tavu s vatre i u rastopljeni maslac dodajte limunov sok, sol i papar. Promiješajte sve da se prožmu arome te odložite sa strane

U drugi široki lonac ulijte bijelo vino i kuhajte ga dok se reducira. Ošricom noža zgnječite češnjak te ga zajedno sa prethodno procijeđenim školjkama stavite da se kuha u reduciranom vinu. Uz povremeno miješanje nakon par minuta uklonite zgnječeni češnjak i ugasite vatru.

Ponovno vratite lonac s rastopljenim maslacem na laganu vatru i u njega dodajte skuhane špagete, školjke (zajedno s tekućinom u kojoj su se kuhale) i pola svežnja nasjeckanog vlasca.

Miješajte sve zajedno dok se špageti potpuno ne prekriju umakom te poslužite ukrašeno ostatkom vlasca te nekoliko vongola koje ste kupili na ribarnici i ostavili u školjci nakon što ste ih otvorili na pari.

Mediteranska tradicija spojena u naslijeđu Dalmacije i Sicilije temelj je naše proizvodnje.