Povratak na ostale recepte

Pasta con le sarde

Pasta con le sarde

Vrijeme pripreme 30 min Broj porcija 2 osobe Težina pripreme Srednje

Sastojci

  • 300 g Bucatini paste ili širokih špageta
  • 1 srednje veliki luk, nasjeckan
  • 200 g korijena komorača, nasjeckanog
  • 1 žlica nasjeckanih vrhova komorača
  • 2 češnja češnjaka, propasirana
  • 1 filet Canicula slanih inćuna u maslinovom ulju
  • pola male žličice nasjeckanih grožđica
  • prstohvat šafrana
  • 1-2 dcl bijelog vina
  • 230 g Canicula fileta slanih srdela u suncokretovom ulju
  • 60 g prženih pinjola
  • prstohvat sušenih chilli pahuljica
  • maslinovo ulje
  • sol

Način pripreme

U lonac stavite vodu za kuhati pastu.

Izvadite sardine iz ulja te ih razlomite na manje ali neravnomjerne komadiće na poseban pijat.

Na srednje jakoj vatri u tavi ugrijte maslinovo ulje te na njega dodajte nasjeckani luk i korijen komorača. Posolite i na smanjenoj vatri miješajte dok omekša.

U mužar stavite prstohvat šafrana i sameljite, a kada dobijete prah u mužar ulijte bijelog vina i promiješajte. Kada su luk i komorač omekšali u tavu dodajte filet inćuna, gržđice i češnjak. Promiješajte na laganoj vatri i kuhajte 1-2 minute te dodajte vino sa šafranom.

Kuhajte sve dok se ne reducira vino - ne zaboravite miješati. U tu smjesu dodajte vode koja je provrela prije nego ste počeli kuhati pastu - malo više od onoga da pokrije dno tave (1 šalica). Promiješajte da se malo reducira te dodajte chilli pahuljice i popržene pinjole.

Kuhajte na laganoj vatri umak dok ne skuhate pastu u vodi koja je prethodno provrela i to minutu manje nego što to piše na uputama.

Nešto prije nego je pasta gotova u tavu sa umakom dodajte razlomljene sardine.

Kada je pasta skuhana premjestite je iz lonca u tavu sa umakom te mješajući sve skupa kuhajte još nekoliko minuta da se sve obloži umakom.

Kada je jelo gotovo pospite ga s vrhovima komorača i krutonima.

Za krutone je potrebna šaka malih komadića kruha koje na suhoj tavi polijete maslinovim uljem i pržite sve dok ne postanu hrskavi.

Briga i poštovanje prema moru te ribolovnim ciklusima motiviraju nas na stalno podizanje kvalitete poslovanja.